Ανακοίνωση για το κλείσιμο των γραφείων της ΧΑ

Στις 28 Απρίλη 2018, με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε πως έκλεισαν και τα τελευταία γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη, αυτά της Νέας Αλικαρνασσού. Πλέον, ολόκληρο το νησί παραμένει αμόλυντο από την εδαφικοποιημένη φασιστική παρουσία. Ξέρουμε καλά πως τα γραφεία δεν έκλεισαν τυχαία. Ήταν το επιστέγασμα της συνεχούς πίεσης που δέχονταν από την πρώτη μέρα που άνοιξαν, τόσο από τη συχνή παρουσία οργανωμένων αντιφασιστών, όσο και από τη δίκαιη αντίδραση των κατοίκων της γειτονιάς. Αποκορύφωμα ήταν η τελευταία περίοδος, η οποία ξεκίνησε στις 21/1 με το κάψιμο της κατάληψης Libertatia από φασίστες στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του “συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία”. Το ίδιο βράδυ, ως μια πρώτη ελάχιστη απάντηση, πετάχτηκαν μπογιές στα γραφεία της Χ.Α. στο Ηράκλειο. Οι αντιφασιστικές δράσεις συνεχίστηκαν στις 25/1 με ομάδα Χρυσαυγιτών να δέχεται επίθεση στην πλατεία Ελευθερίας και το πρωτοπαλίκαρο τους, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Σπυρόπουλος, να καταλήγει στο νοσοκομείο. Πέντε μέρες αργότερα, στις 31/1, αντιφασίστες επιτέθηκαν σε μέλη της Χ.Α., την ώρα που έβγαιναν από τα γραφεία τους μετά το εβδομαδιαίο «άνοιγμά» τους.  Στις 4/2, παράλληλα με την ολιγάριθμη εθνικιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, η συνέλευσή μας διοργάνωσε δυναμική αντιεθνικιστική συγκέντρωση στα Λιοντάρια, μην αφήνοντας σπιθαμή δημοσίου χώρου στους φασίστες. Τελευταία στιγμή της έντονης αυτής περιόδου ήταν η 28η Φλεβάρη, όταν οργανωμένοι αντιφασίστες εισέβαλαν μαζικά και ισοπέδωσαν τα γραφεία της Χ.Α. λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη εκδήλωση με τον Γιάννη Λαγό.

Οι Χρυσαυγίτες λοιπόν αναγκάστηκαν να κλείσουν τα γραφεία τους στην Αλικαρνασσό κάτω από μια έντονη πίεση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: αυτά του οργανωμένου και μαχητικού αντιφασισμού. Εκείνης δηλαδή της κουλτούρας και της πρακτικής που συμβάλλει αποφασιστικά στο να κινούνται άφοβα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην πόλη μας, στο ότι τα πάρκα και οι πλατείες μας παραμένουν ελεύθερα και ανοιχτά για όλους και όλες. Η οργανωμένη μαχητική αντιφασιστική δράση, συνοδευόμενη από τον αντίστοιχο αντιφασιστικό λόγο και την οικοδόμηση κοινοτήτων αγώνα, είναι που νικά το φασισμό. Ούτε το κράτος, ούτε οι νόμοι, ούτε οι δίκες.

 

Η Κρήτη και οι άνθρωποί της το ξέρουνε αυτό καλά. Από την ηρωική και αιματοβαμμένη αντίσταση στους Ναζί, οι οποίοι σε αντίποινα έκαψαν 50 χωριά του νησιού, μέχρι τα συντριπτικά ποσοστά ενάντια στον Βασιλιά στο σχετικό δημοψήφισμα και τον αντιδικτατορικό αγώνα, ο λαός της Κρήτης είχε πάρει σαφή θέση απέναντι στον φασισμό. Έτσι και σήμερα, συνεχίζοντας το νήμα της ιστορίας, πετυχαίνει να διώξει και το τελευταίο γραφείο των απογόνων των Ναζί. Πετυχαίνει να κάνει τη γειτονιά της Αλικαρνασσού λίγο πιο όμορφη, τιμώντας παράλληλα την προσφυγική της ιστορία.

Γνωρίζουμε όμως ότι δεν ξεμπερδέψαμε οριστικά με τους φασίστες. Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και να στεκόμαστε εμπόδιο σε κάθε τους προσπάθεια να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Θα συνεχίσουμε να πολε-μάμε τον φασισμό σε κάθε του μορφή, από την υποβάθμιση και την κακομεταχείριση των γυναικών και των ομοφυλόφιλων, ως την περιθωριοποίηση των μεταναστών και τη ρουφιανιά στην εργοδοσία. Το κλείσιμο των γραφείων της Χ.Α. είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά, αλλά δεν μας εφησυχάζει. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και οργανωνόμαστε για την οριστική αντιφασιστική νίκη.

 

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ
ΖΗΤΩ Η ΖΩΗ

 

Αντιφασιστική Συνέλευση Ηρακλείου Κρήτης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *